logo gemeente amsterdam

Nieuwsbrief Holendrecht – december 2023


Beste bewoners van Holendrecht,
Zoals u weet is de gemeente bezig met plannen om uw buurt prettiger, veiliger en toekomst-bestendig maken. Daarom maken we voor Holendrecht Centrum een Stedenbouwkundig Plan. Dit plan is onderdeel van de investeringsnota.


Wat staat er in het Stedenbouwkundig Plan?
Er komen hier zo’n 650 woningen voor jong en oud. Tenminste 25% kan met voorrang worden toegewezen aan mensen uit Zuidoost. Daarnaast vernieuwen we het Holendrechtplein en maken we een nieuw stationsplein. Ook bouwen we een nieuw buurthuis en een nieuw gebouw voor de Morgenster en Holendrechtschool. We maken meer ruimte voor winkels, horeca en andere commerciële voorzieningen en er komt meer ruimte voor ondernemers. De eerste werkzaamheden beginnen in 2026.


Holendrechtdreef blijft hoog
We hebben onlangs het ontwerp voor de openbare ruimte, na de keuze voor het behouden van een hoge Holendrechtdreef, afgemaakt. Op de afbeelding hieronder ziet u een beeld van hoe het Holendrechtplein er in de toekomst uit kan komen te zien. Het plein blijft groot en wordt veel groener dan nu ingericht. De Holendrechtdreef blijft hoog, maar de onderdoorgang wordt breder om hem veiliger en lichter te kunnen inrichten.

Toekomstbeeld Holendrechtplein

Toekomstbeeld Holendrechtplein

Afstemmen met de wethouder
Het afmaken van het plan duurt helaas langer dan we hoopten. Dit komt onder andere doordat we te maken hebben met hogere bouwkosten en andere onzekerheden. Samen met wethouder Reinier van Dantzig kijken we hoe we de plannen betaalbaar kunnen houden zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Dat is ingewikkeld en kost tijd.
We hopen het plan nu in grote lijnen af te ronden zodat we het begin volgend jaar aan de buurt kunnen presenteren. In de loop van volgend jaar is er dan een inspraakperiode van zes weken. U kunt op dat moment aangeven waar u het wel en niet mee eens bent. Hierna leggen we het stedenbouwkundig plan voor aan de gemeenteraad. Zij beslist uiteindelijk of het project definitief doorgaat. We noemen dit een investeringsbesluit.

Veel mensen bereiken
We willen graag dat iedereen in Holendrecht weet wat de toekomstplannen zijn. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken gaan we daarom het volgende doen:

  • We versturen in januari/februari huis-aan-huis een boekje met een samenvatting van het stedenbouwkundig plan.
  • Hierin staat ook welke wensen uit de buurt in dit plan zijn opgenomen.
  • We organiseren een expositie op het Holendrechtplein met grote afbeeldingen van de toekomstige buurt.
  • We maken een video-animatie van de toekomstige situatie.
  • We organiseren tijdens de inspraakperiode een inloopbijeenkomst.
  • Er komt een wekelijks spreekuur waar u terecht kunt voor vragen of meer informatie.

Zo hopen we iedereen in Holendrecht te betrekken bij de toekomst van hun buurt.

Nieuwe woningen Rhenenhof
In Holendrecht Zuid, bij het Rhenenhof, werken de gemeente en woningcorporatie Eigen Haard aan de komst van een nieuw woongebouw. Hierin komen 55 sociale huurwoningen, grotendeels
voor ouderen, en een ontmoetingsruimte. Verder wordt onder andere de bestrating opnieuw aangelegd en de afrit naar de dreef verplaatst. Dit is onderdeel van de plannen die gemaakt zijn voor het centrum van Reigersbos.

Holendrecht202302

Impressie woningen Rhenenhof

Op 15 november 2023 organiseerden de gemeente en Eigen Haard een informatiemarkt over het Rhenenhof. Bewoners stelden onder andere vragen over de sociale veiligheid, foutparkeren en de ontmoetingsruimte. De komende tijd gaat de gemeente met een groep bewoners een deel van het plan voor de buitenruimte verder invullen. Er is plek voor bijvoorbeeld groen, ontmoetingsplekken en sport of spel. Op de bijeenkomst hebben de deelnemers al veel mooie ideeën achtergelaten.
Wilt u het verslag van de informatiemarkt van 15 november lezen? Of heeft u andere vragen, opmerkingen of ideeën over Reigersbos? Neem dan contact op met:

  • Tymen Peverelli, projectmanager gemeente, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 3927 9297
  • Jos Witjes, ontwikkelaar bij Eigen Haard, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 1393 2376

Kerngroep Centrum Holendrecht
Als het Stedenbouwkundig Plan voor Holendrecht Centrum door de gemeenteraad wordt vastgesteld, gaan we de plannen verder uitwerken. We zijn al met een kerngroep van bewoners in gesprek over thema’s als woningen, openbare ruimte en de maatschappelijke voorzieningen. Wilt u ook meedenken over de toekomst van uw buurt? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld daarin duidelijk uw naam, mailadres en telefoonnummer.
Wij nemen dan contact met uw op.

Blijf op de hoogte

Wilt u meer weten over de projecten en de toekomstplannen voor Holendrecht?
Bekijk dan onze projectpagina www.amsterdam.nl/holendrecht. Op de hoogte blijven van alle kleurrijke ontwikkelingen in stadsdeel Zuidoost? Dat kan via Facebook, Instagram en de digitale nieuwsbrief.

Met vriendelijke groet,

Saskia Huft en Jim Engelshoven

Login om te antwoorden